ZUUREROSIE VERSUS GAATJES
Zuurerosie en gaatjes zijn niet hetzelfde, maar ze kunnen beide wel schadelijk zijn voor uw tanden. Dit zijn enkele van de belangrijkste verschillen tussen gaatjes en zuurerosie:
Zuurerosie
- Zuurerosie gebeurt over het hele tandoppervlak dat werd blootgesteld aan zuur.
- Het is het resultaat van de extrinsieke zuren (ofwel van voedingswaren, dranken of de maag) op het oppervlak van het tandglazuur.
- Verzachting door zuur kan het tandglazuur na verloop van tijd verzwakken, waardoor het vatbaarder wordt voor gevoeligheid.
- Zelfs als uw tanden schoon en gezond zijn, kunt u te maken krijgen met zuurerosie.
Gaatjes
- Gaatjes bevinden zich doorgaans op specifieke moeilijk te reinigen gebieden van de tand.
- Ze treden op wanneer voedingswaren met suiker of zetmeel worden omgezet in zuren door de bacteriën die de tandoppervlakken bedekken: tandplaque.
- Bacteriën binden aan speekseldeeltjes die zijn gebonden aan tandoppervlakken, zodat plaque wordt gevormd - deze plaque blijft aan de tanden plakken.
- Na verloop van tijd kunnen de zuren die door bacteriën in plaque worden geproduceerd, ervoor zorgen dat het tandglazuur afbreekt en er een gaatje wordt gevormd dat moet worden gevuld door een tandarts.
Tandglazuur is onvervangbaar, dus zuurerosie vormt een belangrijk risico voor uw mondgezondheid. Aangezien het niet makkelijk te detecteren is voor het blote oog, kan alleen een tandarts de effecten van zuurerosie op uw tandglazuur correct beoordelen.
Na verloop van tijd kan tanderosie leiden tot verdunning van het tandglazuur en een verandering van vorm, textuur en voorkomen van uw tanden, wat er ook voor kan zorgen dat uw tanden gevoeliger worden.
Praat met uw tandarts over zuurerosie en welke stappen u kunt nemen om uw tandglazuur te beschermen.
OVER TANDGLAZUUR