Menu Language

Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Heeft u pijnscheuten in uw tanden wanneer u bepaalde voedselsoorten of dranken nuttigt? Heeft u last van pijnlijke tanden doordat uw tanden gevoelig zijn? Is uw gevoeligheid een dagelijks probleem of misschien enkel iets waar u af en toe last van heeft? De kans bestaat dat u "overgevoeligheid van het tandbeen", een andere naam voor gevoelige tanden, heeft.

Gevoeligheid is een algemeen tandprobleem. Het is geen ziekte, maar eerder een conditie die zich in de loop der tijd ontwikkelt door algemene factoren als terugtrekkend tandvlees en tandenknarsen. De meeste personen die hieraan lijden zijn tussen de 20 en 50 jaar oud.

Veelgestelde vragen over gevoelige tanden

Wat zijn gevoelige tanden? [+]

Gevoelige tanden wordt door mensen omschreven als een korte scherpe steek in de tand als ze iets eten of drinken. Het komt het meeste voor bij het eten of drinken van iets warms of kouds. Je kunt ook een vervelend gevoel krijgen als je iets zoet of zuur eet of drinkt of wanneer je je tanden poetst en je mond spoelt met koud water. Veel volwassenen hebben slechts af en toe last van gevoelige tanden. Sommige volwassenen hebben voortdurend last. Gevoeligheid van de tanden kan een aanwijzing zijn van een onderliggend tandprobleem. Raadpleeg je tandarts hierover.

Zie "Over gevoelige tanden".

 

Wat veroorzaakt gevoelige tanden? [+]

Onder de beschermende glazuurlaag van de tand bevindt zich een uiterst poreuze laag die "tandbeen" heet. Er lopen duizenden microscopische buisjes ("tubuli") door het tandbeen. Wanneer het tandbeen bloot komt te liggen, kunnen de zenuwen in de tubuli van het tandbeen gevoelig worden voor triggers als koud voedsel of koude dranken en reageren met een korte scherpe steek.

Zie "Wat veroorzaakt gevoelige tanden?"

Hoe kan ik gevoelige tanden voorkomen? [+]

Tweemaal daags poetsen met een tandpasta voor gevoelige tanden, zoals Sensodyne, is één manier om je te beschermen tegen gevoeligheid. Een andere manier is niet te hard poetsen en een tandenborstel met zachte haren gebruiken, die speciaal ontworpen is voor gevoelige tanden. Ook door je tanden goed te verzorgen en regelmatig je tandarts te bezoeken, kun je je beter beschermen tegen condities die bijdragen aan gevoeligheid, zoals tandvleesaandoening, tandbederf en terugtrekkend tandvlees.

Zie "Gevoeligheid voorkomen".

Wat leidt tot gevoelige tanden? [+]

Gevoelige tanden kan veroorzaakt worden door terugtrekkend tandvlees, verlies van tandglazuur of schade aan tanden en tandvlees. Tijdelijke gevoeligheid kan veroorzaakt worden door professionele whitening-behandelingen.
Gevoelige tanden kunnen een vervelend gevoel veroorzaken als reactie op:

 • Koud eten of drinken
 • Warm eten of drinken
 • Zoet of zuur voedsel
 • Tandenpoetsen
 • Koude lucht

Zie "Oorzaken van gevoeligheid".

 

 

Is gevoelige tanden een veel voorkomend probleem? [+]

Ja. Veel mensen hebben last van gevoelige tanden, en dit kan op elk willekeurig ogenblik beginnen.

Mensen kunnen last hebben van gevoelige tanden door de veranderende leefstijl en eetgewoonten van tegenwoordig. Aangezien we meer voedsel en drank met zuren gebruiken en meer eet- en drinkmomenten per dag hebben, lopen we meer kans dat we tanderosie krijgen, hetgeen gevoelige tanden kan veroorzaken.

Is gevoelige tanden een teken van een ernstiger probleem? [+]

Vaak is gevoelige tanden niets meer dan een ongemak. Gevoelige tanden kan echter een aanwijzing zijn van een onderliggend tandprobleem waarvoor snel hulp van een tandarts vereist is. Raadpleeg je tandarts zo spoedig mogelijk en vraag om advies.

Zie "Een teken van iets ernstigers?"

 

 

Kan te hard poetsen gevoelige tanden veroorzaken? [+]

Ja. Te hard poetsen kan leiden tot terugtrekkend tandvlees. Na verloop van tijd kan het ook leiden tot het afslijten van de tand. Dit is een andere manier waarop het tandbeen bloot komt te liggen, met gevoelige tanden als gevolg.

Zie de Proglasur tandenborstel.

 

 

Kan professionele tand-whitening gevoelige tanden veroorzaken? [+]

Professionele tand-whitening behandelingen om tanden wit te laten maken worden steeds populairder. De meest voorkomende ingrediënten van een tand-whitening behandeling zijn waterstofperoxide en carbamideperoxide. Deze worden gewoonlijk toegediend via een speciaal daarvoor gemaakte tray (een soort bitje). Wanneer het whitening-ingrediënt wordt afgebroken, komt er zuurstof in het tandglazuur en wordt de tandkleur lichter. Het is bekend dat gevoelige tanden verband houdt met tand-whitening behandelingen. Er kan niet op grond van wetenschappelijke feiten voorspeld worden of je gevoelige tanden krijgt. Maar onderzoek heeft aangetoond dat tot 80% van de patiënten die tand-whitening producten gebruiken enige gevoeligheid zouden kunnen ondervinden. Zorg ervoor dat je dit vóór welke behandeling dan ook met je tandarts bespreekt.

Zie "Whitening en gevoeligheid".

 

 

Terug

Veelgestelde vragen over tanderosie

Wat is tanderosie? [+]

Het afslijten van het glazuur, dat veroorzaakt wordt door zuur in ons voedsel, heet "tanderosie".

Zie "Over   tanderosie"

 

 

Wat veroorzaakt tanderosie? [+]

Veel van het voedsel en de dranken in ons huidige voedingspatroon, zoals wijn, frisdrank, vele fruitsoorten, vruchtenthee en balsamico azijn, bevatten zuren. De zuren komen in contact met de tanden en het tandglazuur wordt tijdelijk zachter. Als je dan bijvoobeeld je tanden poetst, kan het glazuur makkelijker afslijten en na verloop van tijd dunner worden. Dit slijten van het glazuur ten gevolge van zuur in onze voedingsmiddelen wordt "tanderosie" genoemd.

Zie "Wat veroorzaakt tanderosie?"

 

 

Kan te hard poetsen tanderosie veroorzaken? [+]

Te hard poetsen kan tanderosie ten gevolge van zuren in het dagelijkse voedingspatroon versnellen. Tandglazuur is met name kwetsbaar voor poetsen in de minuten vlak nadat deze voedingsmiddelen genuttigd zijn.
Sommige tandheelkundige experts adviseren om na het nuttigen van zuur voedsel of zure dranken de mond met water te spoelen en minstens één uur te wachten met tandenpoetsen.

Is tanderosie blijvend? [+]

De gevolgen van tanderosie kunnen alle leeftijden treffen. Het zachter worden van het glazuur kan in een vroegtijdig stadium nog wel verhard worden, maar als het tandglazuur eenmaal verloren is gegaan, is dat voorgoed. Daarom is preventie belangrijk.

Moet ik het eten en drinken dat tanderosie veroorzaakt niet meer nuttigen? [+]

Je hoeft je leefstijl en eetgewoonten niet volledig te veranderen, maar je kunt wel kleine wijzigingen aanbrengen om tanderosie te beperken. Gebruik bijvoorbeeld een rietje wanneer je frisdrank of vruchtensap drinkt.
Poets ook met een tandpasta om het glazuur te helpen beschermen zoals Proglasur. Proglasur wordt geadviseerd door tandartsen en mondhygiënisten en is speciaal samengesteld om het tandglazuur te verharden en de tanden te helpen beschermen tegen tanderosie.

Kan tanderosie gevoelige tanden veroorzaken? [+]

Ja. Wanneer het tandglazuur afslijt door het zuur in ons dieet, is de kans groter dat de onderliggende laag tandbeen bloot komt te liggen. Wanneer het tandbeen bloot komt te liggen, wordt de zenuw middenin de tand gevoelig voor prikkels, met als gevolg een korte scherpe pijn, die veroorzaakt wordt door bepaalde triggers, zoals warm of koud voedsel en drank.

Wat zijn de tekenen/symptomen van tanderosie? [+]

De eerste tekenen van tanderosie kun je zelf niet zien of voelen, en moeten door de tandarts worden vastgesteld. Vraag daarom je tandarts naar tanderosie.

Zie "Wat zijn de tekenen van tanderosie?"

 

 

Hoe kan ik mijn tanden beschermen tegen tanderosie? [+]

Om je tanden te helpen beschermen tegen de effecten van tanderosie, kan je diverse maatregelen nemen:

 • Poets je tanden niet onmiddellijk na het nuttigen van eten of drinken die zuren bevatten, want op dat moment is het glazuur het zachtste. Het is het beste om de tanden vóór de maaltijd te poetsen of te wachten tot minstens één uur na het eten.
 • Drink zure dranken snel op - laat ze niet in je mond rond spoelen en houd ze niet gedurende langere tijd in je mond. Gebruik anders een rietje, dat je achter in je mond plaatst.
 • Poets je tanden voorzichtig, maar wel grondig, met een zachte tandenborstel.
 • Bezoek regelmatig de tandarts. Raadpleeg de tandarts of mondhygiënist als je ergens bezorgd over bent.
 • Poets elke dag tweemaal daags met een tandpasta die helpt beschermen tegen tanderosie zoals Proglasur. Proglasur verhardt het tandglazuur en helpt zo te beschermen tegen nieuwe zuurmomenten.

 

Kunnen kinderen tanderosie krijgen? [+]

Ja. Tanderosie is een steeds toenemende reden tot bezorgdheid: tandartsen en mondhygiënisten geven aan dat ze wekelijks kinderen met tekenen van tanderosie onder ogen krijgen.
Voor de kinderen van tegenwoordig is voedingspatroon van vruchtensappen, frisdranken, fruit en groenten de primaire oorzaak van tanderosie. Voor kinderen onder 12 is er Proglasur Junior, speciaal samengesteld om te helpen beschermen tegen tanderosie.

Zie "Hoe vaak komt tanderosie voor?"

 

 

Terug

Veelgestelde vragen over de Sensodyne producten

Hoe werkt Sensodyne? [+]

De formules van Sensodyne, die kalium bevatten, werken door de zenuwprikkels te onderbreken. Met andere woorden, Sensodyne depolariseert de zenuw. Het advies is om tweemaal per dag met Sensodyne tandpasta te poetsen.

Sensodyne tandpasta werkt ook met actieve ingrediënten zoals de NovaMin®-technologie of strontiumacetaat om gevoelige tanden te verlichten. Sensodyne Repair & Protect bevat de geavanceerde, gepatenteerde NovaMin®-technologie. Het is wetenschappelijk bewezen dat deze technologie gevoelige plekken kan herstellen*, door de vorming van een beschermlaag over het blootliggende tandbeen met natuurlijke bouwstenen van je tanden. Het herkent en helpt de gevoelige plekken herstellen* die de pijnscheuten in je tanden veroorzaken.
Sensodyne Rapid bevat strontiumacetaat. Het strontium in Sensodyne Rapid sluit de blootliggende tubuli, binnenin het tandbeen, af en helpt zo te beschermen tegen gevoelige tanden.

*Repair & Protect geeft verlichting bij tweemaal daags poetsen.

 

Heeft Sensodyne een whitening tandpasta? [+]

Ja. Sensodyne heeft een whitening tandpasta; Sensodyne Gentle Whitening.

Hoe vaak moet ik Sensodyne gebruiken? [+]

Poets tweemaal per dag met  Sensodyne als je dagelijkse tandpasta voor langdurige bescherming bij gevoelige tanden.

Hoe lang moet ik Sensodyne gebruiken voordat ik merk dat de gevoeligheid afneemt? [+]

Poets tweemaal per dag met  Sensodyne tandpasta om maximale werkzaamheid te garanderen. Je kunt na twee weken al verschil merken. Gebruik  Sensodyne als je dagelijkse tandpasta, want gevoelige tanden is vaak een terugkerende conditie.

Als ik stop met Sensodyne, worden mijn tanden dan weer gevoelig? [+]

Het hangt van de persoon af of je tanden opnieuw gevoelig worden. Om te zorgen dat gevoelige tanden niet terugkomt, blijf dan poetsen met  Sensodyne als je dagelijkse tandpasta, elke dag tweemaal daags.

Waarom een tandarts raadplegen voordat kinderen onder 12 jaar Sensodyne gaan gebruiken? [+]

De varianten van  Sensodyne voor gevoelige tanden zijn niet samengesteld voor en worden niet geadviseerd aan kinderen onder 12 jaar. Gevoelige tanden is zelden een probleem voor zulke jonge kinderen. Raadpleeg de tandarts om voor je kind het juiste advies te krijgen.

Bevat Sensodyne fluoride? [+]

Alle Sensodyne tandpasta's bevatten fluoride.

Kan ik mondwater gebruiken na het poetsen met Sensodyne? [+]

Ja, je kunt mondwater gebruiken nadat je je tanden hebt gepoetst met Sensodyne. Wij adviseren  Sensodyne Mondwater als onderdeel van een goede mondverzorging voor bescherming bij gevoelige tanden.

Waarom zou ik met een Sensodyne tandenborstel poetsen? [+]

Sensodyne tandenborstels zijn geschikt voor mensen met gevoelige tanden door de zachtere haren voor een milde reiniging, de afgeronde haren om irritatie van het tandvlees te helpen voorkomen, en de kleine borstelkop om de moeilijk bereikbare plaatsen in de mond te bereiken.
Gebruik een  Sensodyne tandenborstel in combinatie met  Sensodyne tandpasta's voor een goede bescherming en verzorging van je gevoelige tanden.

Waar kan ik Sensodyne tandenborstels kopen? [+]

Sensodyne tandenborstels zijn verkrijgbaar in het mondverzorgingsschap van de grotere supermarkten.

Waarom zou ik Sensodyne mondwater gebruiken? [+]

Sensodyne tandpasta's en  tandenborstels  vormen in combinatie met  Sensodyne mondwater een goede mondverzorging voor bescherming bij gevoelige tanden.
Het mondwater is geschikt voor mensen met gevoelige tanden. De formule bevat géén alcohol, heeft een zachte muntsmaak en bevat fluoride dat helpt cariës te voorkomen.

Kan ik Sensodyne op een gevoelige tand aanbrengen om onmiddellijk verlichting te krijgen? [+]

Voor een snelle verlichting in 60 seconden*, wrijf je een kleine hoeveelheid Sensodyne Rapid tandpasta rond de tandhals van de gevoelige tanden gedurende één minuut. Voor andere varianten van Sensodyne bestaat hiervoor geen klinisch bewijs.

*bij gebruik volgens de gebruiksaanwijzing.


Wat is de RDA (Relative Dentin Abrasion - relatieve schuurwaarde) voor Sensodyne? [+]

Alle  Sensodyne tandpasta's vallen onder de richtlijnen van de American Dental Association (ADA), de Food and Drug Administration (FDA) en de International Organisation for Standardisation (ISO) voor tandpasta's voor dagelijks gebruik. De meeste Sensodyne tandpasta's hebben een RDA tussen de 60 en 120, afhankelijk van de variant.  Proglasur , en Proglasur Junior hebben een RDA-waarde van ongeveer 35.

Zijn de Sensodyne whitening tandpasta's net zo effectief voor het bleken als voor het verlichten van de gevoelige tanden? [+]

De whitening tandpasta's van Sensodyne bleken niet. Ze bevatten een combinatie van ingrediënten die polijsten en reinigen en zo tanden hun natuurlijk witte kleur terug geven. Alle varianten Sensodyne tandpasta's bevatten actieve ingrediënten die klinisch bewezen verlichting en bescherming geven bij gevoelige tanden.

Is Sensodyne veilig om te gebruiken tijdens professionele tand-whitening behandelingen? [+]

Ja. Onderzoek heeft aangetoond dat bij gebruik van Sensodyne twee weken voor en tijdens de tand-whitening-behandeling er de volgende voordelen zijn:

 • De kans dat de tanden gevoelig zullen worden aanzienlijk kan verminderen.
 • Het aantal dagen "zonder gevoelige tanden" kan toenemen.
 • De algehele tevredenheid van de professionele tand-whitening behandeling kan toenemen.

 

Terug

Veelgestelde vragen over Proglasur producten

Hoe beschermt Proglasur tegen de gevolgen van tanderosie? [+]

Proglasur van Sensodyne is een tandpasta met glazuurbescherming. Proglasur is speciaal samengesteld om de tanden te helpen beschermen tegen tanderosie. Het heeft de volgende samenstelling:

 • Een geoptimaliseerde fluoridesamenstelling die het zacht geworden tandglazuur helpt te verharden waardoor het minder kwetsbaar is voor nieuwe zuurmomenten.
 • Een laag-schurende werking die helpt de schade aan het door zuur zacht geworden glazuur te beperken.
 • SLS-vrij en neutrale pH.
 • Het bevat kaliumnitraat om gevoelige tanden te helpen voorkomen.

 


Mogen kinderen Proglasur gebruiken? [+]

Kinderen mogen  Proglasur Junior gebruiken, een speciale formule die ontworpen is voor kinderen onder 12 jaar.

Is Proglasur verkrijgbaar als whitening tandpasta? [+]

Ja. Proglasur is verkrijgbaar als whitening tandpasta;  Proglasur Whitening. Proglasur Whitening helpt de tanden te beschermen tegen tanderosie doordat het het door zuur zacht geworden tandglazuur verhardt. Verder is het speciaal samengesteld om vlekken zachtjes maar effectief te verwijderen en helpt zo de tanden hun natuurlijke witte kleur terug te geven.

Hoe vaak moet ik Proglasur gebruiken? [+]

Poets je tanden tweemaal per dag met    Proglasur als je dagelijkse tandpasta.

Komt tanderosie terug als ik stop met Proglasur? [+]

Als tandglazuur eenmaal verloren is gegaan, is het voorgoed. Echter,    Proglasur kan helpen om zacht geworden glazuur te verharden en je tanden beter te helpen beschermen tegen de gevolgen van tanderosie.

Hoe lang duurt het voordat Proglasur werkt? [+]

Poets je tanden tweemaal per dag met    Proglasur. Als je risico loopt op tanderosie, zou een tandarts of mondhygiënist jeProglasur kunnen adviseren als dagelijkse tandpasta om te helpen het door zuur zacht geworden tandglazuur te verharden.

Moet ik naast Proglasur nog een andere tandpasta gebruiken? [+]

Nee,    Proglasur   tandpasta biedt alle voordelen van een dagelijkse tandpasta: het bevat fluoride dat helpt cariës tegen te gaan, geeft een frisse adem en reinigt de tanden effectief. Poets tweemaal per dag je tanden met    Proglasur   als dagelijkse tandpasta.

Beidt Proglasur alles wat een dagelijkse tandpasta biedt? [+]

Ja,    Proglasur   biedt alle voordelen van een dagelijkse tandpasta. Het helpt niet alleen om de tanden te beschermen tegen tanderosie, maar het bevat ook fluoride dat cariës helpt tegen te gaan, geeft een frisse adem en reinigt de tanden effectief.

Terug