Menu Language

Over tanderosie

Wat zijn de oorzaken van tanderosie?

Voedsel en dranken die we elke dag nuttigen, bevatten veel natuurlijke zuren die tanderosie kunnen veroorzaken

Slijtage door zuur, ook wel tanderosie genoemd, wordt veroorzaakt door ons dagelijkse voedingspatroon. Veel voeding bevat zuur en het maakt vaak ook onderdeel uit van een gezond diëet. Juist het natuurlijke zuur in voedsel, wijn en vruchtensap kan het glazuur zacht maken. Dit kan leiden tot slijtage en op de lange termijn tot vergevorderde tanderosie. Acidwear Foods

Als je wijn drinkt, kan dit je tanden kwetsbaar maken voor tanderosie. Ook als je regelmatig citroenzuur consumeert, wat bijvoorbeeld in fruit of vruchtensap aanwezig is, worden je tanden blootgesteld aan tanderosie. Veel voorkomende lekkernijen zoals frisdrank en saladevinaigrettes met balsamicoazijn, kunnen je tanden in de loop der tijd zichtbaar aantasten. Het zuur in ons dagelijkse eten en drinken is de meest voorkomende oorzaak van tanderosie.

Een voorbeeld

Laten we het zuur in sinaasappelsap als voorbeeld nemen: wanneer het in contact komt met je tandglazuur, wordt het harde oppervlak zachter. Als je 's morgens sinaasappelsap drinkt en daarna direct je tanden poetst, kan tanderosie optreden. Als dit jouw dagelijkse routine is, kun je na verloop van tijd de gevolgen van de slijtage gaan merken.

De pH-waarden van dagelijkse voeding

De pH-waarde is een belangrijke indicator van de hoeveelheid zuur in voedsel of dranken. De pH-waarde van een product kan variëren van 0 tot 14. Alles met een pH-waarde van onder de 7 wordt als zuur beschouwd - en voedsel en dranken met pH-niveaus lager dan 5,3 kunnen eroderend werken op het tandglazuur. Zoals je kunt zien aan de onderstaande tabel met zuurwaarden van voeding, heeft veel van onze dagelijkse voeding een lage pH-waarde. Daarom moet je altijd het advies van je tandarts volgen hoe je zuur voedsel het beste kunt consumeren. Tandartsen bevelen ook Proglasur aan als hulpmiddel om je tanden tegen tanderosie te beschermen.


pH 2,5 - 3,5

Apple

Appel
~ 3,0 pH

Applesauce

Appelmoes
~ 3,3 pH

Fruit Jelly

Vruchtengelei
~ 3,0 pH

Grapefruit

Pompelmoes
~ 3,0 pH

Honey

Honing
~ 3,0 pH

Orange Juice

Sinaasappelsap
~ 3,3 pH

Pineapple

Ananas
~ 3,2 pH

Strawberries

Aardbeien
~ 3,3 pH
 

Table Wine

Tafelwijn
~ 3,5 pH
 

White Grapes

Witte druiven
~ 2,9 pH

 Acid Wear Placeholder

 Acid Wear Placeholder


 pH 3,6 - 4,5

Cherries

Kersen
~ 4,0 pH

Cream Cheese

Roomkaas
~ 4,1 pH

Oranges

Sinaasappels
~ 3,6 pH

Pickles

Augurken
~ 5,1 pH

Raisins

Rozijnen
~ 3,8 pH

Sorbet

Sorbet
~ 3,9 pH

Tomato Juice

Tomatensap
~ 4,1 pH

Tomatoes

Tomaten
~ 4,1 pH


pH 3,6 - 4,5

Cottage Cheese

Cottage Cheese
~ 4,8 pH

Maple Syrup

Ahornsiroop
~ 4,6 pH

Vegetable Soup

Groentesoep
~ 4,0 pH

Acid Wear Placeholder Acid Wear Placeholder Acid Wear Placeholder

Proglasur  is een tandpasta die speciaal is ontwikkeld om je tandglazuur te versterken en je tanden tegen de gevolgen van tanderosie te helpen beschermen.

PG daily protect

Meer weten: Hoe vaak komt tanderosie voor?